Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ο Ελαιώνας της Άμφισσας



 Ο φημισμένος ελαιώνας της Άμφισσας είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος ελαιώνας της Ελλάδας. Από τους Δελφούς μέχρι την Κίρρα και από τον Ελαιώνα μέχρι την Ερατεινή περίπου 1200000 ρίζες ελιάς δίνουν ένα από τα ομορφότερα δείγματα της ελληνικής φύσης. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός ελαιώνας προστατεύεται από ειδικές διατάξεις και η καλλιέργειά του γίνεται με μέσα που δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Μια βόλτα στον "λόγγο" θα σας δώσει την επιβλητική εικόνα αυτών των υπεραιωνόβιων δέντρων που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 10m ύψος. Ο περιπατητής του ελαιώνα θα διαπιστώσει την ιδιαιτερότητα καθενός από τα πολυάριθμα δέντρα, το χρόνο όπως εγγράφεται στους απίθανους σχηματισμούς των κορμών τους, το άπιαστο χρώμα των φύλλων της ελιάς -από γκρι και ασημένιο μέχρι βαθύ πράσινο και λαδί- που εξαρτάται κάθε φορά από το φως της στιγμής. Το Φθινόπωρο και  τους χειμερινούς μήνες μπορεί να παρακολουθήσει κανείς από κοντά τον τρόπο που συλλέγουν τον καρπό της ελιάς, αιώνες τώρα, οι κάτοικοι της ιερής αυτής γης.



Ο ελαιώνας της Άμφισσας είναι ένας από τους αρχαιότερους της Ελλάδας, ηλικίας 3000 ετών. Τα πρώτα ελαιόδεντρά του φυτεύτηκαν από τους Πελασγούς και η καλλιέργειά τους συνεχίστηκε από τους Αιολείς.
Με την ίδρυση του πρώτου βασιλείου, επί Όθωνα, μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους, φημολογείται ότι ο ελαιώνας της Άμφισσας υποθηκεύτηκε κατά την σύναψη δανείου της Ελλάδας από την Αγγλία.

Η ελιά που παράγεται στον ελαιώνα είναι στο σύνολο της βρώσιμη και συλλέγεται ως επί το πλείστον  με χειρονακτικό ραβδισμό, μια μέθοδο γνωστή από τα αρχαία χρόνια.
Η λεγόμενη και ως ποικιλία Άμφισσας είναι ελιά μεγάλη, στρογγυλή, με ζουμερή, γευστική σάρκα που την απολαμβάνει κάποιος με πολλούς τρόπους. Από παστή και πολτό μέχρι και γλυκό του κουταλιού. Το λάδι που παράγεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία, είναι επίσης αρίστης ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου